Begroting 2022

menu

Gemeenschappelijke Regeling Gemeentelijke Gezondheidsdienst West Brabant (GGD)

Vestigingsplaats
Breda

Beoogd effect
Gezonde burgers die vanuit eigen kracht een bijdrage leveren aan de maatschappij.

Beleidsvoornemens
De ambities van de GGD zijn:

  • bijzondere aandacht voor sociaal-medische crisistaken;

  • verdere stappen zetten voor een gezonde en veilige leefomgeving;

  • preventie verbreden en verdiepen (zowel qua gedragsverandering als in de vorm van vaccinaties);

  • gezondheidskansen voor iedereen (speciaal gericht op kwetsbare groepen);

  • een moderne, eigentijdse dienstverlening;

  • versterking van de ‘driehoek’ onderzoek-beleid-praktijk.

Risico's

  1. Doorvoering van de flexibilisering (verkleinen basistakenpakket) en meer plustaken (facultatieve taken) kan leiden tot ongedekte vaste kosten bij de GGD.

  2. Aard en omvang van ontwikkelingen van buitenaf nemen dusdanig toe dat de structurele verhoging van de gemeentelijke bijdrage per 2021 onvoldoende is.

  3. De relatie tussen het verloop van de corona-pandemie en de financieringsafspraken met het Ministerie van VWS.

Effect op kwaliteitsverbetering, krachtenbundeling en kostenbeheersing (3 K's)
Dit samenwerkingsverband is een wettelijk verplichting op basis van de Wet publieke gezondheid. Het is onze plicht om deze instelling, samen met 15 andere gemeenten, in stand te houden. De gedachte achter dit samenwerkingsverband is wel dat het bundelen van krachten in één organisatie leidt tot kwaliteitsverbetering en kostenbeheersing. Omdat dit is ingevoerd vanuit een wettelijke verplichting is niet concreet te maken wat dit aan (financiële) besparingen oplevert. Stelling is wel dat als individuele gemeenten deze taken zelf moeten uitvoeren, dit niet efficiënt en effectief zou zijn. Er is echter geen realistische vergelijking te maken waarmee besparingen in exacte bedragen kunnen worden aangetoond.

Richtlijnen kaders begroting 2023
beleidsmatige richtlijnen

  1. De GGD voert in West-Brabant de in de Wet Publieke gezondheid (Wpg) aan de gemeenten opgedragen taken uit. Op onderdelen betreft dit ook taken die vallen onder de Jeugdwet, Omgevingswet, Wet op de Kinderopvang en de Wet op de Veiligheidsregio’s. Leidraad in het handelen van de GGD is het bewaken, beschermen en bevorderen van de publieke gezondheid.

  2. De COVID-19 pandemie toonde aan dat snel reageren en inspelen op een grote crisis veel vraagt van de GGD. Ook is duidelijk (geworden) dat er in de governance en uitvoeringskracht van de publieke gezondheid en in de afstemming met de Veiligheidsregio nog verbetering mogelijk is. Graag zien wij dat de GGD:
    a. er naartoe werkt dat een grote publieke gezondheidscrisis minder invloed heeft op het reguliere werk dat de GGD op basis van de Wet publieke gezondheid (Wpg) voor de gemeenten uitvoert;
    b. In afstemming met de Veiligheidsregio Midden en West-Brabant en omringende GGD-en werkt aan een robuustere organisatie die het makkelijker maakt om in te spelen op crises.
    Daarbij is ons duidelijk dat u hierin mede afhankelijk bent van landelijke beleidskeuzes.

  3. De in het vernieuwde Meerjarenbeleidsplan opgenomen (hoofd)ambities zijn leidend voor de opstelling van de begroting 2023. De GGD zorgt ervoor dat in deze begroting:
    a. de in overleg met gemeenten aangescherpte prestatie-indicatoren zijn opgenomen, met het doel beter zicht te verkrijgen op de te behalen resultaten binnen taken;
    b. rekening gehouden wordt met ontwikkelingen binnen basistaken die impact kunnen hebben op de hoogte van de gemeentelijke bijdrage. Indien van toepassing vermeldt u deze duidelijk in de begroting. Voorts kunnen wij ons voorstellen dat ook in 2023 nog sprake is van meer druk (inhoudelijk en financieel) op het basistakenpakket als gevolg van toename kwetsbare situaties door corona.

  4. Een belangrijke ambitie van de GGD is het versterken en verbreden van de preventieve taken. Het Nationale Preventieakkoord vraagt om regionaal en lokaal invulling geven aan de in dit akkoord gestelde doelen. Op lokaal niveau geeft u samen met gemeente en lokale partners vorm aan en/of levert een bijdrage aan maatregelen die inwoners stimuleren “de gezonde keuze te maken”. In Etten-Leur gebeurt dit onder andere via het Lokaal Preventieakkoord.

  5. Voor de ambitie ‘Modernisering van de GGD-dienstverlening’ vormde u op basis van een besluit van het Algemeen Bestuur een bestemmingsreserve van € 300.000. Wij vragen u in de begroting 2023 aan te geven wat de belangrijkste structurele effecten van de ingezette modernisering zijn op de manier van werken en de financiën.

Bijdrage Etten-Leur

2021

2022

2023

2024

2025

Begroting

1.724.000

1.748.000

1.774.000

1.802.000

1.830.000

Resultaat

2021

2022

Resultaat

0

0

Vermogen

01-01-2022

31-12-2022

eigen vermogen

5.410.000

5.317.000

vreemd vermogen

10.500.000

10.500.000