Begroting 2022

menu

Beleid en ontwikkelingen onderhoud kapitaalgoederen openbaar gebied - 4

Openbare verlichting
In 2019 startten we met het per wijk vervangen van de huidige verlichting door energiezuinige LED-verlichting. We zetten dit de komende jaren voort. Welke wijken hiervoor in aanmerking komen hangt af van de leeftijd van de armaturen en de te realiseren energiebesparing. We leveren hiermee een bijdrage aan de CO2-reductie. Tegelijk maken we zo het beheer van de openbare verlichting eenvoudiger, doordat we minder verschillende armaturen gebruiken. In 2021 stelde de raad het beheerkader openbare verlichting vast. In dit beheerkader is beschreven dat in 2030 alle openbare verlichting zoveel mogelijk uit LED-verlichting bestaat.

Voor 2022 staat de vervanging van de openbare verlichting in centrum-west gepland.

Leurse Haven
Provincie, waterschap en gemeente discussiëren al jaren over de vraag wie en waarvoor (juridisch) verantwoordelijk is bij het onderhoud van de Leurse Haven. Dit houdt verband met de vaarwegfunctie van deze watergang. In 2019 inventariseerden gemeente en het waterschap samen de mogelijke onderhoudsmaatregelen en kosten voor de komende jaren. Zij constateerden onder andere dat de beschoeiing slecht is en moet worden vervangen. We nemen voor meerdere jaren bedragen op in het investeringsplan. Met het waterschap spraken we af om gezamenlijk de Provincie om duidelijkheid te vragen. De gesprekken tussen gemeente en Provincie zijn door de coronamaatregelen uitgesteld.

Westpolderplas
De Westpolderplas is aangewezen als zwemwater. De jaarlijkse terugkeer van blauwalg is een groot probleem. Onderzoek naar de toekomst van de Westpolderplas en de bestrijding van blauwalg vond in 2021 plaats. De kosten voor eventuele maatregelen zijn nog niet bekend.

Sloten en waterlopen
In het Slootbeheerplan beschrijven we de verdeling van de werkzaamheden over gemeente en waterschap. We volgen de planning van het waterschap. Het maaien van de sloten en waterlopen is in een gezamenlijk bestek met het waterschap geregeld. Het waterschap voert directie en toezicht. Het waterschap maakte nog geen planning voor het uitdiepen en baggeren van de sloten van het waterschap, waarvan de gemeente de bagger moet opvangen.

Riolering
In februari 2019 stelde de gemeenteraad het nieuwe Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (VGRP) 2019-2023 vast. Het vernieuwde VGRP bevat een meerjarenplanning voor het groot onderhoud van de verschillende rioleringssystemen. Ook werken we aan het in beeld brengen van de maatregelen die nodig zijn om Etten-Leur klimaatbestendig te maken.

In het vastgestelde VGRP berekenen we ook de kosten en dekkingsmiddelen voor riolering. Voor een stabiel tarief voor onze inwoners over een langere periode hebben we de voorziening riolering.

Afvalbeheer
Met de hulp van onze inwoners streven we voor 2022 naar minder dan 100 kg restafval per inwoner. We gaan afvalcoaches inzetten die onze inwoners gaan “helpen” (door informeren en aanspreken) bij het scheiden van huishoudelijke afvalstoffen. Verder gaan we meer communiceren per locatie en via de bekende (social media) kanalen.

Voor het inzamelen van restafval en papier plaatsen we in principe bij appartementencomplexen ondergrondse collectieve afvalcontainers. De bewoners van deze complexen kunnen het GFT afval kwijt in bovengrondse collectieve afvalcontainers. Op centraal gelegen verzamelplaatsen in de wijken zamelen we glas, plastic, blik en drankenkartons (PBD) en textiel in. Op diverse plaatsen staan speciale afvalcontainers voor incontinentiemateriaal.

In 2022 stoppen we met het aan huis ophalen van plastic, blik en drankenkartons (PBD). Hiervoor plaatsen we 16 extra ondergrondse perscontainers. De eenmalige investering en de besparing verwerken we in de afvalbegroting en daarmee in de tarieven.

De ondergrondse en bovengrondse containers reinigen we tweemaal per jaar. In deze reinigingsronde voeren we gelijk een inspectie uit voor het technisch onderhoud. De bovengrondse behuizingen (GFT) met bijbehorende minicontainer reinigen we 12 maal per jaar. Ook voeren we op deze behuizingen tweemaal per jaar preventief onderhoud uit.

De kosten nemen we op in de afvalbegroting en verwerken we in de afvaltarieven voor de inwoners.